share

Verse groente bevat meer vitamines en mineralen dan groente uit de diepvries. Feit of Fabel?

Vaak wordt er gedacht dat groente uit blik of uit de diepvries minder vitamines en mineralen bevatten. Is het dan dus beter om verse groente te kopen? Dit licht ik jullie graag toe.

Gelijke gehaltes vitamines en mineralen 

Het is een fabel dat verse groente beter is dan groente uit de diepvries. Er is praktisch geen verschil tussen onbewerkte groente en groente uit de diepvries. Ook groente uit blik en pot bevat evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente/verse groente. De belangrijkste reden is dat groenten vaak al binnen enkele uren na de oogst verwerkt worden voor diepvries en blik of pot. Dat is veel sneller dan het verse product bij u thuis in de pan ligt; dat kan dagen tot weken duren. In de tussentijd kan de hoeveelheid van de kwetsbaarste vitamines en mineralen in de verse groente al flink zijn afgenomen. Het is soms zelfs zo dat groente uit de diepvries méér vitamines bevatten dan verse groente, vanwege het aantal dagen dat het in de winkel of bij de groothandel ligt. Verder is groente uit de diepvries ook lekker lang houdbaar. Je kunt dus altijd groente in huis hebben, geen excuus meer voor jou dus! 😉

Let op: Bij sommige gemixte groente uit de diepvries worden er wel toevoegingen toegevoegd. Dit kun je makkelijker controleren door even naar de ingrediëntenlijst te kijken.

Uitzondering bij groente uit blik en pot

Aan groente uit pot of blik wordt vaak zout en/of suiker toegevoegd, maar qua vitamines en mineralen is er nauwelijks verschil. Het bevat dus veel meer zout dan verse groente of groente uit de vriezer. Zout wordt toegevoegd voor de smaak en ook om de structuur te verbeteren. Het voedingscentrum hanteert een bovengrens van 0,3 milligram zout per 100 gram. Bijna alle groente uit pot en blik komen hier bovenuit. Dit is ongunstig voor je bloeddruk. Wie minder zout wil consumeren, kan dus beter kiezen voor diepvries- of verse groente. Wat er in de pot of het blik zit, kun je lezen op het etiket. Groente à la crème uit een pakje of pot staat niet in de Schijf van Vijf, omdat er meer vet en zout in zit dan gekookte groente.

Mijn advies 

Kies voor verse groente of groente uit de diepvries vanwege het zout en/of suikergehalte dat aan groente uit pot of blik wordt toegevoegd. Verder is het ook belangrijk gevarieerd te eten en voldoende de groentesoorten af te wisselen. Iedere groentesoort heeft andere voordelen (vitamines en mineralen). Door te variëren krijg je zo veel mogelijk verschillende vitamines en mineralen binnen. De hoeveelheid en de variatie in de soorten is het belangrijkste. De gemiddelde Nederlander consumeert te weinig groente. Zo’n 85% van de groente eten we tijdens de avondmaaltijden en 9% tijdens de lunch. Er is voor velen winst te behalen door bij andere eetmomenten dan de avondmaaltijd vaker voor het eten van groente te kiezen. Ik zelf pas dit al steeds vaker toe, doe jij met mij mee?

Wist je dat? 
  • Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Haal jij deze aanbeveling? De gemiddelde Nederlander eet 139 gram per dag..
  • Voor het milieu is het eten van seizoensgroente het beste (er zijn verschillende faire trade keurmerken voor groente)
  • Groente verlies tussen de 20-50% van de vitamines bij het koken. Daarom geldt het advies groente niet langer dan nodig te koken in weinig water.
  • Ui op nummer 1 staat als het gaat om de meest gegeten groente in Nederland?
  • Voorgesneden groente kan minder vitamine C bevatten dan ongesneden groente. Bij het schillen en snijden gaat vitamine C verloren. Het verlies van vitamine C blijft beperkt als de voorgesneden groente onder laag zuurstof (beschermende atmosfeer)  is ingepakt.

Categories:

Related Posts

Fit Goal Club
Close Cookmode