share

Fijn hotspotje: Soof’s & co

Groningen heeft enorm veel fijne plekjes om te lunchen, drankjes te doen of taartjes te eten. Maar geen eentje is zo bijzonder als Soof’s & Co. En nee, dat zeg ik niet vanwege de naam (die overigens fantastisch is!). Het personeel dat hier werkt is verstandelijk beperkt, of zoals Soof het noemt: toppers. Naast het lunchcafé runt ze ook nog een werktheater voor deze lieve werknemers.

Een warm welkom

Ik had afgesproken met Soof dat ik vrijdag langs zou komen. Enthousiast dat ik was ging ik er ruim op tijd heen en toen ik binnen liep voelde het direct als een fijne relaxte sfeer. Soof was nog onderweg met een bestelling maar ik werd enorm hartelijk ontvangen. De ober heeft mij gelijk een kopje thee gebracht en vroeg gelijk nieuwsgierig wie ik eigenlijk was en wat ik kwam doen. Toen ik vertelde wat ik deed en wat voor blog ik had werd hij enorm enthousiast en heeft die mij eens goed uitgehoord over mijn eigen kookkunsten. Ik voelde me enorm welkom en de sfeer die hier hangt is echt fijn.

Het verhaal

Toen kwam Soof binnenlopen. Een werknemer van het werktheater riep gelijk enthousiast: ‘SOOOOOF’ en knuffelde haar. Dat moet toch wel echt veel positiefs over haar zeggen, toch? Soof is een frisse enthousiaste vrouw. Tijdens het gesprek merk ik dat ze met zoveel positieve energie vertelt dat ik niet anders kan dan lachen en aandachtig luisteren. Ze vertelt over hoe het concept samen met haar moeder is ontstaan. Soof wilt graag wat terug doen voor iedereen en dat merk ik aan alles. Ze vertelt dat ze het fijn vindt om samen te werken met mensen met een ‘vlekje’. Zo verwelkomt ze ook mensen die uit een burn-out komen, omdat deze mensen het vaak al lastig genoeg hebben. Hier mag iedereen doen wat hij of zij leuk vindt. Ze vertelt dat het voor mensen met een verstandelijke beperking vaak door andere bepaald wordt omdat iets in de buurt is bijvoorbeeld. Hier mag iedereen doen wat die echt wilt, is dat nou koken of bedienen, voor iedereen vindt ze een plekje hier.

Verder werkt ze samen met lokale ondernemers. Ze heeft eigenlijk weinig vlees maar het vlees dat ze heeft komt van een goed plekje. De boer laat de varkens heerlijk buiten in de modder en geeft de kippen alle ruimte die ze willen. Van begin tot eind is deze boer bij de beestjes zodat ze geen stress ervaren. Het brood haalt ze bij BAQ vandaan en ze is in gesprek met een lokale melkboer. De limonade leverancier waar ze mee samenwerkt doneert jaarlijks geld aan de boeren. Ze is altijd opzoek naar nieuwe manier om wat terug te doen.

De opbrengsten

Nog iets wat dit concept enorm bijzonder maakt is dat de opbrengsten van alle activiteiten van Soof’s naar een goede plek gaan. Het geld wordt onderverdeeld onder:

  • De dagbesteding zelf om het voortbestaan te blijven garanderen. Er is geld nodig voor nieuwe plannen, onderhoud van de panden en activiteiten etc.
  • Goede doelen die vallen onder onze peilers: sociaal, lokaal en gericht zijn op delen.

Een medewerker vroeg: misschien kan je wat vermelden over het atletische en sociaal vaardige personeel in de blog? Bij deze doe ik dat Jan-just! Bedankt voor de gezellige middag

Het eten

Ja en toen was ik toch wel enorm benieuwd naar het eten geworden. We bestelde een mix van de sandbitches (ja echt!) en panto’s met een broodplankje. Het smaakte bijzonder lekker en de dipjes waren echt goed gelukt. Hierna kregen we nog een heerlijke plank met allemaal gebakjes om te proberen. De lemon custard was uitzonderlijk lekker maar de carrot cake sprong er helemaal uit. Het eten is echt goed en smaakt puur.

Kortingscode

Ik hoop van harte dat jullie na het lezen van deze post ook erheen gaan. Want echt, het is het meer dan waard! Samen met Soof hebben wij zelfs een korting voor jullie. Als je erheen gaat en je vernoemd dat je via fitgoalclub komt dan krijg je 10% korting. Laten jullie het weten wat jullie ervan vonden?

Categories:

Related Posts

Fit Goal Club
Close Cookmode