Mijn verhaal: Sofie

Deze post had ik al veel eerder willen schrijven maar om eerlijk te zijn vond ik dat best lastig. Ondanks dat ik trots ben op wat ik zelf bereikt hebt is het toch lastig om terug te kijken. Mijn verhaal heeft enorm veel ups en downs gehad en dat heb ik nog steeds. Het is niet altijd even makkelijk en soms ook gewoon niet mijn prioriteit om mega fit te zijn. Maar het is wel onderdeel geworden van mijn ‘lifestyle’.

“Niet altijd 100% presteren is ook oke”

Laatst was ik met Rachida aan het praten en toen hadden we het over hoe onze down momenten vaak eigenlijk nog steeds ‘beter’ zijn dan hoe we voorheen dingen deden of andere mensen het doen. Zodra je eenmaal ziet wat mogelijk is heb je vaak het idee dat je te weinig doet en te weinig resultaat boekt. Dit terwijl ik eigenlijk wel weet dat je niet altijd 100% kan én hoeft te presteren. Gelukkig is dat iets wat ik steeds beter kan accepteren en me ook niet meer schuldig voel na een paar dagen niet sporten of de zoveelste cheatmeal. Begrijp mij niet verkeerd, soms kan ik echt intens gelukkig worden van super gezond eten en veel sporten maar soms heb ik ergens anders behoefte aan en dan is dat ook oke voor mij.

Ik heb altijd aan hockey gedaan, dit vond ik enorm leuk en heb ik met veel plezier gedaan jaren lang. Ik was best oke in hockey maar niet geweldig zoals sommige andere meiden. Toen ik uiteindelijk toch de keuze had gemaakt om te stoppen wilde ik direct ook wat anders doen want niet sporten past niet bij mij. Op dat moment was de hele fitgirl trend net begonnen op Instagram naar mijn idee en stiekem vond ik het wel interessant. Dit was een kans om toch ergens heel goed in te zijn want bij fitness bepaald je dat naar mijn idee grotendeels zelf. Tuurlijk speelt aanleg ook bij fitness een rol maar ik denk wel op een andere manier, vooral bij vrouwen.

“Kleine meisjes horen niet te liften”

Al snel merkte ik dat ik het leuk vond. Ik vond het geweldig om spierballen te krijgen en vooral om sterker te worden. Dat is ook altijd mijn drijfveer geweest en de reden dat ik opgegeven moment 5-6 keer per week sportten. Want wat hou ik van zware dingen tillen. En dan vooral mensen ongelijk geven over dat een klein meisje van 1,63 niet 100 kilo zou kunnen tillen. Mijn eerste sportschool was ook heel fijn om te beginnen. Iedereen kende elkaar en dat voelde toch een beetje als thuiskomen dan. Gelukkig vond ik dit ook weer terug toen ik naar Elite fit ging.

Toch waren er ook veel moeilijke momenten in ‘mijn verhaal’. Veel mensen vinden het nog steeds raar of eigenlijk gewoon niet normaal dat vrouwen aan krachttraining doen. Dat is jammer, want naar mijn idee kan iedereen alles doen wat hij of zij wilt. Vaak kreeg ik kritiek dat ik te gespierd werd of eens wat anders moest doen. Juist van de mensen die heel dichtbij mij stonden. Dat heeft mij in het begin wel veel pijn gedaan maar toch werkte het motiverend want ik bepaalde zelf wel wat ik deed. Ik heb mij nooit tegen laten houden omdat ik merkte dat dat uurtje sporten mij zo liet opleven dat ik het niet kwijt wilde. Gelukkig maar, want nu bijna exact 3 jaar later heeft het mij veel bijzonders gebracht.

Wat leverde het mij op?

Door het sporten heb ik een betere discipline gekregen en geef ik minder snel op in het dagelijkse leven. Ook weet ik nu dat ik veel meer kan dan ik eigenlijk denk, dit heeft mij enorm geholpen bij mijn werk bijvoorbeeld. Ik heb geleerd om mijn lichaam te accepteren zoals het is. Dat betekend niet dat ik niks wil verbeteren want ik heb altijd een doel maar het is ook oké zoals het nu voor mij is. Sporten is voor mij nu meer iets wat ik doe omdat het leuk vind om een uur mijzelf uit te dagen en sterker te worden. Het is onderdeel van mijn leven en niet mijn hele leven of een verplichting. En dat ik door het sporten er achter ben gekomen dat ik toch echt graag als diëtist wil werken is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Ohja, deze blog was er waarschijnlijk ook niet geweest anders! Want naast dat ik veel dingen geleerd heb over mijzelf, heb ik ook veel bijzondere mensen leren kennen.

Liefs,

Soof